Goud Kopen

Het aanschaffen van fysiek goud kunt u op meerdere manieren doen en natuurlijk zal iedere manier voordelen en nadelen hebben. Goud kopen met het doel om daarin te gaan beleggen zal voornamelijk gebeuren in de vorm van munten of in de vorm van baren. Op deze pagina zullen we informatie geven over het kopen van deze twee vormen van fysiek goud.

De aanschaf van een Krugerrand munt of een andere beleggingsmunt is niet de enige manier van goud kopen als belegging. Wel is het een van de bekendere manieren om te beleggen in goud en ook is het de oudste moderne manier om dit te doen voor relatief kleine bedragen. Het mag duidelijk zijn dat goudbaren al heel erg lang bestaan, al sinds vele jaren wordt goud in kluizen van centrale banken en andere opslag plaatsen opgeslagen in goudbaren van 400 ounce oftewel 12,44 kilo. Nu schatten wij in dat de meeste van onze bezoekers niet aan deze goudbaren kopen toe komen, met de goudkoers van de laatste jaren zal dat immers ergens rond de half miljoen euro op moeten brengen en dat is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Goud kopen in de vorm van baren van voor meer mensen bereikbare gewichten is echter nog niet zo heel erg lang mogelijk. Dit heeft voornamelijk te maken met hoe lang er door mensen in kleinere hoeveelheden goud wordt belegd. Hiervoor zal dan ook gekeken moeten worden naar de Krugerrand munt geschiedenis want die heeft voor een grote doorbraak gezorgd in de bekendheid van het kopen van goud als belegging.

Gouden munten kopen was voor de invoering van de gouden Krugerrand munt ook al wel mogelijk. De historie van gouden munten gaat immers terug tot ongeveer zeshonderd jaar voor onze jaartelling. Ook in later tijden werden veel gouden munten geslagen waarvan het Nederlandse gouden tientje een voorbeeld is. Het beleggen in kleinere hoeveelheden goud vond dan ook voornamelijk plaats door middel van oude circulatie munten die hierdoor een tweede leven kregen. Met de mogelijkheid van de Krugerrand munt kopen werd een nieuwe manier van beleggen ingevoerd die veel navolging heeft gekregen. Goud kopen door middel van de Maple Leaf munt is daar een goed voorbeeld van maar ook de American Gold Eagle en de Australische Gold Nugget zijn mogelijkheden. Een bezoek aan een online winkel in gouden beleggingsmiddelen zal u een keur aan mogelijkheden opleveren aan munten en baren van goud. Online goud kopen is tegenwoordig helemaal in en dat komt niet alleen door het gevarieerde aanbod maar ook door het feit dat het zeer eenvoudig is en u weinig tijd zal kosten. Daarbij het u de keuzen uit veel verschillende munten zoals de Krugerrand of de Philharmoniker munt en uit goudbaren. Deze goudbaren zijn in het leven geroepen door grote handelaren die het goud kopen in kleinere gewichten mogelijk wilden maken. Natuurlijk wisten deze handelaren ook wel dat die mogelijkheid al bestond door middel van munten maar zij wilden op hun eigen manier van de toegenomen belangstelling voor goud kopen als belegging profiteren. Het uitgeven van munten is immers voorbehouden aan overheden en fabrikanten van munten en baren voldoen aan andere regels.

De keuzen die u door middel van goudbaren kopen hebt is veel ruimer dat u bij gouden munten zult hebben. Dit komt omdat het maken van goudbaren niet aan de strenge regels is gebonden als het vervaardigen van gouden munten. Waar munten voorzien moeten zijn van een groot scala aan kenmerken en merktekens en ook afmetingen strikt gereguleerd zijn, zal dit bij goudbaren anders geregeld zijn. Bij het goud kopen in de vorm van goudbaren gaat het er om dat de maker gecertificeerd is door de LBMA (London Bullion Market Association). De maker is daardoor toegestaan om hun eigen keurmerk aan te brengen en zal netjes het gewicht en de voorgeschreven puurheid vermelden. Het kopen van goud in baren van grotere gewichten zal u vaak ook een certificaat van echtheid opleveren. Toch is dit ook gelijk waar de garantie die u hebt ophoud, aangezien de certificering plaats vindt door een marktpartij ligt daar dus geen wet aan ten grondslag. Dit is wel het geval bij het gouden munten kopen, omdat alle munten de status van wettig betaalmiddel hebben worden ze volgens wettelijke eisen gefabriceerd en beschermd. Dit zal u voornamelijk kunnen schelen bij het verkopen van uw goud, gouden munten zullen daardoor mogelijk eerder geaccepteerd worden dan goudbaren waarvan de maker wellicht niet eens meer bestaat. Als u geen grote baren goud aan wilt schaffen die de gecertificeerde kluizen niet verlaten maar opteert voor kleinere hoeveelheden, dan kunt u bij het online goud kopen net zo goed kiezen voor gouden munten die in ieder geval mooier zijn om naar te kijken.