Gouden Krugerrand Munt

Het komt vaak voor dat beleggers minder graag beleggen in munten die niet van puur goud gemaakt zijn. Men denkt vaak dat deze minder op zullen brengen omdat ze niet van puur goud zijn gemaakt. Hierdoor laat men ook de Krugerrand gouden munt vaak liggen terwijl dat helemaal niet nodig is.

De gouden Krugerrand munt bevat een hoeveelheid van 1 ounce puur goud en is daarmee net zo waardevol als iedere andere munt die eenzelfde hoeveelheid goud bevat. Om praktische redenen is echter de Krugerrand niet van puur goud gemaakt maar is met het goud een legeringgevormd met koper. Deze praktische reden was het feit dat de munt gemaakt is als circulatie munt, omdat 24 karaat goud echter erg zacht is zou het betekenen dat de munt erg snel beschadigd zou raken bij gebruik. Een zelfde manier van werken als bij de gouden Krugerrand is ook toegepast bij het maken van de American Gold Eagle. Ook deze laatste munt bestaat niet uit puur goud maar daar is met 1 ounce puur goud een legering gemaakt met zilver en koper. Ook dit werd gedaan omdat de American Gold Eagle officieel een circulatie munt is en daarom ook als zodanig geschikt moest zijn. De gouden Krugerrand munt zal u dus wel degelijk 1 ounce puur goud opleveren maar omdat de munt ook kopen 8,33 procent bevat is het goudgehalte 22 karaat. Het gaat er dus uiteindelijk om dat u een hoeveelheid van 1 ounce goud aan koopt, dat dit goud verwerkt zit in een legering maakt daarbij niet uit, niemand zal een Krugerrand van goud immers omsmelten om er bijvoorbeeld sieraden van te maken. De munt zal altijd alleen voor het beleggen in goud gebruikt worden en zal daardoor ook de goudwaarde blijven behouden.

De gouden Krugerrand munt geschiedenis laat zien dat het de eerste moderne gouden beleggingsmunt was. Ook zal de geschiedenis u leren dat de munt in de jaren zeventig en tachtig moeilijk te verkrijgen was omdat het apartheidsregime in Zuid Afrika door de internationale gemeenschap geboycot werd. Dit ging zelfs zo ver dat in veel landen bij het kiezen voor een gouden munt Krugerrand munten niet beschikbaar waren omdat er een invoer verbod op rustte. Hierdoor kwam de beschikbaarheid van deze munten steeds verder in het gedrang al waren er weinig alternatieven behalve de oude circulatie munten zoals het gouden tientje. In 1979 werd de Canadese Maple Leaf munt geïntroduceerd en was het beleggen in Krugerrand munten niet meer de enige moderne mogelijkheid. De Krugerrand gouden munt verloor op dat moment snel veel van het marktaandeel van negentig procent en in de jaren daarna nog meer aan andere gouden munten. Het moest tot de jaren negentig duren voordat de apartheid officieel werd afgeschaft en de gouden Krugerrand weer in meer landen beschikbaar werd. Tot dat moment werd de handel in deze munten vooral bedraven in exemplaren van voor het instellen van de economische sancties. De gouden Krugerrand munt is nu gemeengoed geworden bij de meeste aanbieders van gouden beleggingsmunten en ook aanbieders van verzamelmunten zullen u een keur aan exemplaren voor kunnen houden.

Uiteraard zult u bij aanschaf net als bij alle andere munten goed op moeten letten waar u uw aankoop gaat doen. Zoals gebruikelijk kunt u terecht bij een online of een online dealer en beide hebben zo hun voordelen en nadelen. Bij de aanschaf van een gouden munt Krugerrand uitzoeken bij een offline handelaar zal betekenen dat u de munten fysiek kunt zien voor dat u een aankoop plaats en daarbij de verkoper in de ogen kunt kijken. Helaas is het ook zo dat een offline winkel hogere kosten maakt dan een online winkel en daarom zult u voor een gouden Krugerrand munt bij een offline winkel vaak meer kwijt zijn, bovendien zult u met de munt of de munten over straat moeten gaan op weg naar huis. Het zou dus mooi zijn als dat ook eenvoudiger kan en vooral als u bij aanschaf minder geld uit hoeft te geven, dit zou immers uw winst ten goede komen. Een Krugerrand van goud bij een online dealer kopen zal u op de aanschafprijs kunnen schelen omdat een online winkel minder kosten maakt dan een offline winkel. Daarnaast zal de gouden Krugerrand munt ook nog netjes thuis afgeleverd worden en wellicht het allerbelangrijkste is dat u de munt veilig kunt betalen door middel van iDeal. Als vervolgens de goudkoers zich gunstig ontwikkeld dan zal de gouden Krugerrand u de mooie beleggingswinst opleveren waarvoor u uiteindelijk de munt had aangekocht.