Krugerrand Munt Geschiedenis

De Krugerrand geschiedenis is in grote lijnen gelijk aan de geschiedenis van het beleggen in gouden munten. Dit komt voornamelijk omdat de Krugerrand de eerste moderne gouden beleggingsmunt was. Toch heeft deze geschiedenis pieken en dalen gekend die het mogelijk maakten voor andere munten om een markt aandeel te veroveren.

De geschiedenis Krugerrand munt begint in 1967 toen de Zuid Afrikaanse overheid en de South African Chamber of Mines het Zuid Afrikaanse goud wilden wereldwijd promoten. Hierdoor hoopte men de goud industrie een steuntje in de rug te geven doordat er meer Zuid Afrikaans goud verkocht zou gaan worden. Omdat de gouden Krugerrand munt symbool moest staan voor Zuid Afrika werd voor de afbeelding een van de voorvaderen van het huidige Zuid Afrika gekozen om de Krugerrand munt geschiedenis te symboliseren. Paul Kruger was de langst zittende en laatste president van de Zuid Afrikaanse Republiek die ook wel Transvaal heette, voordat deze in 1910 een provincie werd in de Unie van Zuid Afrika binnen het Britse Gemenebest. Deze Unie werd in 1931 volledig onafhankelijk en werd de huidige Republiek Zuid Afrika. Dat de van Zuid Afrikaanse origine Krugerrand munt voor een afbeelding van Paul Kruger heeft gekozen is omdat hij voor een onafhankelijk Zuid Afrika vocht en deze strijd door de Britten neer werd geslagen. Paul Kruger kan dus als een voorvader van het huidige Zuid Afrika gezien worden en vandaar dat hij de Krugerrand om mag sieren. Een ander symbool van Zuid Afrika is de springbok, dit is een soort antilope die veel in Zuid Afrika voor komt, deze springbok mag daarom de andere kant van de munt opsieren en daarmee mede de Krugerrand munt geschiedenis vorm geven.

Na de invoering in 1967 van de Krugerrand om het Zuid Afrikaans goud kopen te bevorderen, groeide de Krugerrand uit tot de meest verkochte gouden beleggingsmunt ter wereld. Eind jaren zeventig zijn voor het eerst in de geschiedenis Krugerrand verkopen goed voor negentig procent van de wereldwijde verkopen van gouden beleggingsmunten. Toch had het succes van de mogelijkheid van deze gouden munten kopen te maken met een belangrijke tegenslag. Het apartheidsregime dat in Zuid Afrika sinds 1948 de scepter zwaaide had te maken met een economische boycot van het grootste deel van de wereld. Hierdoor werd de Krugerrand munt geschiedenis een behoorlijke knauw toegebracht doordat veel landen de invoer van de gouden Krugerrand verboden. Andere landen zagen hierdoor kans om in het ontstane gat in de markt te springen en de Canadian Mint was daarvan de eerste door met de gouden Maple Leaf munt op de proppen te komen. De Krugerrand geschiedenis had hier behoorlijk onder te lijden omdat de Maple Leaf een 24 karaat gouden munt is die onder beleggers zeer populair bleek. Toen het volgende hoofdstuk in de Krugerrand munt geschiedenis werd geschreven in 1980 door het uitbrengen van verschillende Krugerrand munt waardes, was de Canadian Mint maar al te snel om dit voorbeeld te volgen. In 1986 werd de geschiedenis Krugerrand munt nog meer geweld aangedaan met het uitbrengen van nog twee gouden beleggingsmunten. De Australische Gold Nugget is een 24 karaat gouden munt en de American Gold Eagle is een munt die geslagen is van een legering van goud zilver en koper die 1 ounce puur goud bevat en 22 karaat puur is.

Voordat de apartheid in Zuid Afrika in 1994 officieel afgeschaft werd en Nelson Mandela al drie jaar een vrij man was, werden vele munten op de markt gebracht. Een zeer belangrijke munt die een duidelijke invloed op de Krugerrand munt geschiedenis had, was de Oostenrijkse Philharmoniker munt. In 1992, 1995 en 1996 was het zelfs de best verkopende 24 karaat gouden beleggingsmunt en dat was een eer die in de geschiedenis Krugerrand munten te beurt was gevallen. Toch is de Krugerrand in de jaren na de apartheid aan een inhaal race begonnen en heeft een groot deel van de verloren populariteit terug gewonnen. Het is een inschatting dat gedurende de Krugerrand geschiedenis er maar liefst 46 miljoen ounce aan goud in Krugerrand munten verkocht is.

De bekendheid die de Krugerrand munt door de jaren heen heeft vergaard is aan veel mensen niet onopgemerkt voorbij gegaan. Zelfs films wordt de van Zuid Afrikaanse origine Krugerrand munt gebruikt om betalingen uit te beelden en ook worden er naar verluid grote zaken zoals huizen en boten mee aangekocht. Het gebruiken van goud als universeel betaalmiddel wordt op deze manier een geheel nieuw leven ingeblazen. Het mag duidelijk zijn dat in de geschiedenis Krugerrand munten zich een belangrijke plaats hebben verworven door symbool te staan voor het bijna nieuwe beleggen maar ook als vernieuwd symbool van rijkdom en macht.