Maple Leaf Munt

Het beleggen door middel van gouden munten kopen kan op meerdere manieren gebeuren omdat er meerdere soorten munten te koop zijn. De Maple Leaf munt is een goud voorbeeld van een beleggingsmunt die van 24 karaat goud is geslagen en die onder beleggers zeer populair is.

Het was de Krugerrand munt die aan de wieg stond van de belangrijke markt voor beleggingsmunten die wij nu kennen. Een groot verschil tussen de Krugerrand en de gouden Maple Leaf munt is het feit dat deze laatste van 24 karaat goud is gemaakt en de Krugerrand van 22 karaat. Verder zult u door middel van beide munten beleggen in 1 ounce puur goud en daarom zal de prijs elkaar ook niet veel ontlopen. Als u de Krugerrand munt geschiedenis er op na leest dan zult u niet alleen zien dat de Krugerrand de eerste moderne beleggingsmunt was naar ook dat de Maple Leaf munt op de markt gebracht werd op het moment dat de Krugerrand erg te leiden had onder het economische boycot tegen Zuid Afrika vanwege de apartheid. De Maple Leaf is een Canadese beleggingsmunt die uitgebracht werd om een gat in de markt te vullen die door de slechte beschikbaarheid van de Krugerrand werd achtergelaten. De Maple Leaf munt kopen zal u wellicht een puurdere munt opleveren dan de Krugerrand maar het idee achter de munt was hetzelfde. Toch kunt u het de Canadian Mint niet kwalijk nemen, er is een behoefte waar niet in voorzien kan worden door toedoen van de Zuid Afrikaanse regering, daar kan dus rustig door anderen aan voldaan worden. Het kopen van een Maple Leaf munt was slechts het begin want door de jaren heen zijn er veel meer gouden munten op de markt gebracht.

Dat de Maple Leaf munt een kopie was van de Krugerrand mag duidelijk zijn als u bedenkt dat ook de Maple Leaf in eerste instantie alleen in een 1 ounce uitvoering op de markt werd gebracht. Pas toen in 1980 de Krugerrand ook in kleinere maten uit werd gebracht en dit een succes bleek, kon u in 1982 ook voor de aanschaf van een kleinere munt Maple Leaf exemplaren uitzoeken. Hiermee werd natuurlijk tegemoet gekomen aan een wens vanuit de markt maar de aanleiding was duidelijk het feit dat de Krugerrand deze optie ook bood. Toch is de Canadian Mint in de ontwikkeling van kleinere exemplaren verder gegaan dan de Krugerrand. Naast de gebruikelijke en gemeenschappelijke uitvoeringen van 1 ounce, een halve ounce, een kwart ounce en een tiende ounce kunt u ook een Maple Leaf munt kopen van een twintigste ounce. Er is in 1994 ter ere van de vijftienjarige bestaan ven de Maple Leaf zelf een vijftiende ounce Maple Leaf munt op de markt gebracht. Daarnaast heeft de Royal Canadian Mint zich door de jaren heen ook bekwaamd in het ontwerpen en slaan van verschillende speciale uitvoeringen in de Maple Leaf serie. Deze uitvoeringen zijn allemaal beschikbaar naast het gewone programma van Proof munten. U kunt dus naast voor het beleggen ook voor het verzamelmunten kopen Maple Leaf munt uitvoeringen uit gaan zoeken.

Het feit dat de Maple Leaf een Canadese munt is die door de Royal Canadian Mint geslagen wordt is de reden dat de munt een typisch Canadese opdruk heeft. Op de voorkant van de Maple Leaf munt prijkt dan ook het nationale symbool van Canada, de Maple Leaf. Daarnaast kunt u op de voorkant ook lezen van welk materiaal de munt is gemaakt en hoeveel materiaal daarvoor gebruikt is. Uiteraard staat ook op de voorkant vermeld wat de puurheid van het gebruikte materiaal is. De achterkant van de gouden Maple Leaf munt zal opgesierd zijn door een portret van koningin Elizabeth de tweede van Engeland. Omdat Canada deel uitmaakt van het Britse gemenebest van staten is Elizabeth dus ook de koningin van Canada. Door de jaren heen heeft de Canadian Mint hun kunnen in het maken van munten wel bewezen. In 1988 werd het programma van de Maple Leaf munt uitgebreid met twee nieuwe soorten munten, vanaf dat moment was een zilver e neen platina exemplaar beschikbaar voor de beleggers. In het eerste decennium van deze eeuw werd zelfs enige tijd een palladium exemplaar geslagen maar dat bleek geen succes. Bij het aanschaffen van een belegging munt Maple Leaf kiezen zal u de mogelijkheid bieden om te beleggen in een van de meest succesvolle munten die er bestaan. Dit zal u uiteindelijk ook helpen om uw beleggingen te verkopen, naast het Maple Leaf munt kopen zult u die immers ook moeten verkopen en een zeer bekende munt zal daarbij altijd worden geaccepteerd.