Philharmoniker Munt

Het beleggen in gouden munten kan door middel van veel verschillende soorten munten gebeuren. Een van de jongste telgen in de beleggingsmunten familie is de Philharmoniker munt en dit is ook een zeer speciale munt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze munt zeer populair is onder beleggers en dat komt niet alleen door het hoge goudgehalte.

Als u in plaats van de Krugerrand munt Philharmoniker munten aan wilt schaffen dan maakt u een bijzondere keuze. Deze 99,99 procent puur gouden munt wordt geslagen door de Oostenrijkse Munt en dat is in vergelijking met andere beleggingsmunten bijzonder te nomen. Als u het met het beleggen in Krugerrand munten vergelijk dan koopt u een munt aan waarvoor het goud in eigen land gewonnen wordt, in het geval van de Philharmoniker is dat niet zo omdat in Oostenrijk geen edelmetalen gevonden worden. De Oostenrijkse Munt brengt deze beleggingsmunt dus uit om te profiteren van de markt voor beleggingsmunten en om hun kunnen en vaardigheden ten toon te spreiden. Ook is de Philharmoniker munt gelanceerd op het moment dat de gouden Krugerrand munt volop te lijden had onder het economische boycot tegen het apartheidsregime in Zuid Afrika. Op dat moment waren er al andere gouden beleggingsmunten verkrijgbaar zoals de Canadese Maple Leaf munt, de Amerikaanse Gold Eagle en de Australische Gold Nugget. Deze gouden beleggingsmunten waren goed voor het overgrote deel van de markt en allemaal afkomstig uit landen met een eigen goud industrie. Het is daarom des te opmerkelijker dat de gouden Philharmoniker munt uit een land zonder goud industrie om de eer van best verkochte munt gaat wedijveren.

Toch is dat precies wat de Philharmoniker munt gedaan heeft met al resultaat dat het begin jaren negentig drie jaar lang de best verkochte beleggingsmunt ter wereld was. Vandaag de dag is dit zeker het geval niet meer, andere landen zijn nu eenmaal in staat om veel grotere aantallen munten te produceren en daarom streeft de Oostenrijkse Munt deze eer ook niet na, men gaat liever voor kwaliteit en erkenning van mensen die het weten kunnen door het winnen van diverse internationale prijzen. Een Philharmoniker munt kopen zal u juist vanwege het vakmanschap dat de Oostenrijkse Munt in hun ruim achthonderd jarige geschiedenis heeft opgedaan een zeer bijzondere munt opleveren met een al even bijzondere beeltenis. Zowel de gouden alsook de zilver Philharmoniker munt zijn uitgebracht met het thema van het wereld beroemde symfonie orkest en de bijbehorende muziekschool van Wenen. De munt is in 1989 uitgebracht en in 1992 bestond de naamgever precies honderd vijftig jaar waarvoor een serie speciale herdenkingsmunten op de markt gebracht werd. De reguliere Philharmoniker munt werd vanaf februari 1989 geslagen in vier verschillende gewichten 99,99 procent puur 24 karaat goud. Naast de voor beleggingsbegrippen standaard 1 ounce munt was ook een halve ounce, een kwart ounce en een tiende ounce munt beschikbaar. Tot en met 2001 werden muntwaardes in 2000, 1000, 500 en 200 Schilling weergegeven omdat dat de officiƫle valuta van Oostenrijk was. Vanaf 2002 gebruikt ook Oostenrijk de euro en de muntwaarde van gouden Philharmoniker munt wordt vanaf dat moment ook in 100, 50, 25 en 10 euro weergegeven.

De invoering van de euro was zo ongeveer ook het moment dat de goudkoers serieus begon te stijgen. Een jaar of vijf later was de goudkoers al zo hoog geworden dat veel beleggers die een Philharmoniker munt kopen wilden zich achter de oren begonnen te krabben over de vraag hoelang de stijging nog door kon gaan. De Oostenrijkse Munt speelde handig in op het idee van veel beleggers om ook in zilver te gaan beleggen door een zilver Philharmoniker munt te gaan slaan. Deze munt had dezelfde afbeelding van het grote orgel in de gouden hal van de muziekschool op de voorkant met daarbij het gewicht en de puurheid van het gebruikte materiaal, het jaartal waarin de munt is geslagen en de muntwaarde. Op de achterkant van de Philharmoniker munt staat een verzameling muziek instrumenten die door het symfonie orkest gebruikt worden afgebeeld met de naam van de munt. De gouden uivoering heeft een aantal jaar aan de top van het wereldwijde verkoop lijstje gestaan en ook de zilveren munten doen het niet slecht. Toch is bij het kopen van een zilver munt Philharmoniker kopen niet zo vaak gedaan als andere beleggingsmunten. Wat betreft de Oostenrijkse Munt is dat ook helemaal niet nodig, men stelt geen limiet op het aantal geslagen munten behalve bij de gouden Proof munten, een zilveren Proof Philharmoniker wordt echter niet geslagen.